utorok 13. mája 2014

Hronsek & bohatstvo, ktorým sa môže pochváliť máloktorá dedinka.

Príjemný večer milí čitatelia,  po dlhšej dobe píšem o veľmi čerstvých myšlienkach.

Hneď ráno ma (zaiste ako i iných študentov) prebudila skúška. Našťastie netrvala dlho a zároveň dobre dopadla. Istotne poznáte ten pocit, kedy si jednoducho poviete: "Na dnes stačilo, idem si vyvetrať hlavu a načerpať novú silu!"

Spolu so spolužiačkou Maťkou, ktorá pochádza z inej oblasti Slovenska a momentálne pracuje a žije v zahraničí, sme sa spontánne rozhodli, že si urobíme malý "Field Trip". "Field Trip" je všeobecné označenie exkurzie, ktorá má podporiť študijné zameranie, v našom prípade cestovný ruch. Rozhodla som sa, že jej ukážem niektoré lokálne atraktivity. Namierili sme si to do Hronseku, dedinky, ktorá by si určite zaslúžila viac pozornosti (aj tej Vašej).


Páčilo sa mi, že opäť pokračujú stavebné práce na obnove Vodného hradu. Je to kaštieľ z 15. storočia a pravdepodobne jedna z najstarších kamenných stavieb na našom území. Veľmi by som si priala, aby podobný osud renovácie čakal aj tzv. "nový kaštielik", ktorý sa nachádza hneď vo vedľajšej ulici. Ako si spomínam, oba kaštiele zamestnávali moju myseľ už od detstva. Vtedy som si predstavovala, že v nich strašia starí zemepáni a ich dámy. Vždy sme sa do nich, aj so sesternicou (potajomky), snažili vlámať(vždy neúspešne). Príbeh. Jeden krát sa mi síce podarilo preskočiť plot, ale naspäť to už nešlo. Sesternica musela ísť zavolať starkého, aby ma preložil  a obe sme potom samozrejme dostali preventívne po zadku. Koniec príbehu. Je smutné, že s každým rokom, a to už pomaly rátam dvadsiaty krát, vypadá kaštielik horšie a horšie. Držím palce človeku, ktorý sa pustí do obnovy a verím, že Hronsek bude raz vďaka úžasnému dedičstvu prekvitať - a to v celej svojej kráse. Zaujímavá by mohla byť investícia a transformácia napríklad na hotelové zariadenie, ako je to údajne pri staršom kaštieli (renovácia sa uskutočňuje v spolupráci s nadáciou SPP). V hoteli by sa mohli konať rozprávkové svadby či festivaly. Prinieslo by to veľa nových možností, pracovných miest, zvýšila by sa návštevnosť, atraktívnosť dedinky, cena nehnuteľností. Spomínané faktory by predstavovali prínos pre domácich obyvateľov, ktorí by navyše mohli byť hrdí na svoje bydlisko.

Vráťme sa k nášmu dnešnému výletu. Hronsek je turistickej verejnosti  známy vďaka evanjelickému kostolíku. Ten je zaradený i do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Je skutočnou raritou, o ktorú sa denne zaujímajú cestovatelia a milovníci histórie z celého sveta. Prevedie Vás ním veľmi milá staršia dáma. Kostolík bol postavený len z dreva, bez použitia železných klincov, má úžasnú výzdobu, akustiku a hlavne energiu. Svoje vedel aj Andrej Sládkovič, ktorý si kostolík zvolil za miesto sobáša s Antóniou Júliou Sekovičovou (1847).

Hronsek ponúka množstvo tajomstiev a pokladov, pýši sa nádhernou prírodou a pohostinnými obyvateľmi. Dúfam, že sa čoskoro premení z malej všednej húsenice na krásneho motýľa.

Máte pocit, že by ste chceli pomôcť?  Je tu jeden ľahký a nenákladný spôsob. Vážte si kultúru a históriu, podporujte hodnoty našej krajiny, myslite pozitívne, chváľte Slovensko vo svete. Je to ten najlacnejší marketing a najjednoduchšia podpora.

Pekný zvyšok týždňa a prepáčte, za toľko veľa myšlienok.

Vaša Luc :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára