štvrtok 27. februára 2014

PART III.: Cestovanie "na vlastnú päsť" pre začiatočníkov.

Patríte medzi aktívne povahy so sklonmi k dobrodružstvu a rozhodli ste sa, že tento rok si dovolenku naplánujete samy? Ale ako začať? 

Existujú viaceré aspekty, ktoré by Vaše počiatočné rozhodovanie mali ovplyvniť.

ASPEKT 1 - CENA
V prvom rade výber Vašej dovolenky záleží od toho, aký máte rozpočet. Skúste si napísať na papier, koľko peňazí ste ochotní investovať do jednotlivých služieb. Vytvorte si svoju "vysnívanú" kombináciu. 
 Podľa nášho náčrtu máme k dispozícii 600,- Eur. Rátame pri tom aj s rezervou, ktorá by bola určená na nepredvídané okolnosti (zranenie, zmeškanie dopravného prostriedku, strata batožiny a podobne). Bez rezervy sme teda ochotní za zájazd zaplatiť 460,- Eur na osobu. Ide už o konečnú cenu - nie o cenu, ktorú uvádzajú cestovné kancelárie. Myslím, že daný rozpočet je pri danom počte dní a osôb reálny. Váš rozpočet vždy porovnajte s cenami na internetových stránkach - predajcov leteniek, ubytovacích zariadení. Môžete ich sledovať aj s časovým odstupom, pretože tieto ceny sa stále menia. 

ASPEKT 2 - POČET DNÍ 
Počet dní je podstatný aspekt ovplyvňujúci cenu. Niektoré luxusné hotely Vám napríklad  neumožnia zakúpiť si ubytovanie počas víkendu (piatok až nedeľa) na jednu noc. Iné hotely ponúkajú zľavy pri kúpe väčšieho počtu dní. 

ASPEKT 3 - POČET CESTUJÚCICH
Počet cestujúcich ovplyvňuje cenu ubytovania. Cena ubytovania na osobu v jednolôžkovej izbe je v 99% prípadov vyššia, ako v dvojlôžkovej, trojlôžkovej či viaclôžkovej izbe. Zvýhodnené je aj ubytovanie na prístelke, ktoré je vhodené pre deti a mladých ľudí. Malé deti väčšinou prespávajú za zvýhodnenú detskú cenu alebo zadarmo (práve na prístelkách).

ASPEKT 4 - STRAVA
Záleží od toho, akú stravu preferujeme a či sme ochotní na našej dovolenke nakupovať a variť. Veľa hotelov ponúka zvýhodnenú cenu polpenzie alebo all inclusive (áno aj v mestských hoteloch). Obľúbenou variantov, ktorá je výhodná hlavne pre hotely, je takzvané Bed & Breakfast. Ide o ubytovanie s raňajkami. Je vhodné, ak ste rozhodnutí stráviť v hoteli len minimum Vášho času a denný program tráviť v okolí. Aj tu si treba dať pozor - nie sú raňajky ako raňajky. Téme raňajky by som sa chcela ešte venovať v niektorom z ďalších článkov, preto tu dnes veľa písať nebudem. V jednoduchosti ide o to, že nezáleží len na kategórii hotela ale i na krajine a zvyklostiach danej krajiny. V niektorých krajinách sa Vám raňajky v hoteli  skutočne neoplatia priplácať, pretože by ste aj tak každopádne v priebehu hodiny potrebovali nejaký ďalší chod. Ďalšou dilemou býva rozhodnutie medzi ubytovaním bez stravy a s all inclusive. Z mojich skúseností musím povedať, že oboje sa oplatí a má svoje čaro. Treba nad tým pouvažovať a vybrať si podľa toho, čo uprednostňujete. Z miestnych surovín dokáže aj "nekuchár" vytvoriť perfektné netradičné a chutné jedlo ! 

ASPEKT 5 - OČAKÁVANIA
Opýtajte sa sami seba, čo od dovolenky očakávate. 
Je vašou prioritou cena ? 
Chcete sa stať na jeden deň domácim obyvateľom či žiť ako tradičné kultúry ? 
Chcete si oddýchnuť a celý deň nič nerobiť a na nič nemyslieť ?
Chcete tráviť čas aktívne, aby Vám neušiel žiadny krásny moment ?
Možností je veľa. Stačí si len vybrať to, po čom Vaše  túži ...


Zajtra na blogu nájdete užitočné informácie a internetové stránky, ktoré Vám pomôžu pri plánovaní a kupovaní Vašej dovolenky :). Ďakujem, že čítate môj blog. Sľubujem Vám ešte veľa zaujímavých článkov !
Dobrú noc praje Lucia :)...
zhewhirlybird by Tumblr

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára